Eman izena startupen euskal sarean

Bai, baino… nola?

Gehiago irakurri

MENUA

16/11/23

noticia

Euskal misoa, bertako produktuz egindako hartzidura japoniar honen alternatiba

Asiako sukaldaritza Mendebaldean aspaldidanik dagoen joera izateaz gain, kultura horietako produktu hartzitu tipikoekiko interesa areagotu egin da mundu osoan. Nutrizio-propietateak dira arrazoietako bat; bestea, ingurumen-iraunkortasuna bilatzen duten dietetan mota horretako osagaien aldeko apustua egitea.  

Hala ere, misoa bezalako produktuen jatorriak jada jasangarritasun hori kolokan jartzen du; izan ere, sarritan urruneko herrialdeetatik etortzen dira eta ingurumen-aztarna handia uzten dute, soilik garraiotik datozen CO2 isurketekin. Alternatiba bat proposatzeko, ARTOMISO proiektua sortu da, antzeko produktua eskaintzen duena, baina euskal lehengaiekin. 

Blanca del Noval eta Gorka Menéndez ekoizle ekintzaile gazteek sustatu dute proiektua, Leartiker zentro teknologikoarekin lankidetzan, eta bertako produktuekin ‘euskal misoa’ sortzea du helburu. Japoniar produktu tradizionalarekiko ezberdintasun nagusia bere osagaiak dira, artoa eta babarrun zuria erabiltzen baititu soja eta arrozaren ordez. 

Misoa Japonian tradizioz ekoitzitako osagaia da. Hartzitutako sojaz egindako orea da, eta zerealak gehi dakizkioke, hala nola arroza edo garagarra. Batez ere miso-zopa ezagunean erabiltzen den osagaia da. Izan ere, munduko ospea irabazi du, onura kardiobaskularrei eta bere kulturan duela mende askotatik egotzi zaion presio arterialaren murrizketari esker. 

ARTOMISO, Eusko Jaurlaritzaren BERRIKER 2022 programak sustatu eta finantzatua, jatorrizko osagaien ordez artoa eta babarruna erabiltzen ditu. Horrela, Leartikerren arabera, gaur egun Euskadin inor ekoizten ez duen produktu lokal bat eta km 0-koa garatzen da. Gainera, bertako nekazaritza-produktuen balio-katea handitu egiten da. 

Blanca del Novalen eta Gorka Menendezen ideiak, Leartikerrekin batera abian jarriak, aurreko proiektuetan partekatutako esperientziak hartziduretan, nekazaritzan, botanikan eta gastronomian  dituzten ezagutzekin batzen ditu, eta horiek dira produktu berri hau egiteko prozesua garatzeko motorra. 

SPRI Taldeak laguntza integralaren bidez berrikuntza, ekintzailetza eta barne-ekintzailetza laguntzen ditu, ideiak merkatura modu arrakastatsuan irits daitezen. Aurrera, Basque Fondo, Bind 4.0, Ekintzaile edo Barnekintzailetza ekintzailetzarako laguntza-programen bidez egiten du hori.   

Eman izena startupen euskal sarean

Kontaiguzu nolakoa den zure startup-a: nortzuk zareten, zer egiten duzuen, zeintzuk diren zuen erronkak… 15 minutu baino ez dituzu behar. Baina probetxua aterako diozu segundo bakoitzari.

Bete inprimakia

Contenidos relacionados

05/09/2024

noticia

Wake Up! Albiste ekintzaile batzuk sarean

Euskadiko talentu ekintzaile guztia. Wake up! -ek komunikabide eta sareko blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat egunero partekatzen du Linkedinen: ideiak, proiektuak, negozioak, startupak, enpresak etab.

03/09/2024

noticia

Ekintzailetza, garapen pertsonala, konexio eta berrikuntza soziala: U.Lab 2024

U Teoria Otto Scharmer-ek garatu zuen Massachusetts Institute of Technology (MIT) zentroan. Teoria honek jakinahiarekin, gupidarekin eta adorearekin dugun konexioa sustatzen duen prozesuan barneratzen gaitu.

03/09/2024

noticia

Fitnessa irauliko duen kirol sare soziala: Naiz Band

“Naiz Band kirol aplikazio bat baino gehiago da; komunitate bat da”

31/08/2024

noticia

Panarama: “Ikus-entzunezkoa euskal enpresen marketin eta komunikazio estrategiak birdefinitzen ari da”

Ekoiztetxe bilbotarra erreferente nagusietako bat da Euskadin, erakunde eta markentzako bideo korporatibo eta publizitarioen sorkuntzan